Profielfoto maken

Profielfoto maken tips

Profielfoto maken tips

Uit ons onderzoek is gebleken dat lang niet iedereen te spreken is over profielfoto’s op internet.
Een aantal veel gehoorde opmerkingen zijn:

 • “Onduidelijke foto’s zijn onpersoonlijk”
 • “Ik bekijk zelden artikelen waar geen foto bij staat”
 • “De kwaliteit van antwoorden associeer ik met de betreffende profielfoto”
 • “Logo van bedrijven zeggen me niets, ik wil graag weten wie er achter het bedrijf zit”
 • “Het is fijn als mensen dezelfde foto gebruiken voor de verschillende social media voor de herkenning”

Bovenstaand onderzoek is duidelijke taal. Maar waar moet een goede profielfoto nou aan voldoen?
Ik ga je proberen te helpen met een aantal tips.

1. Een professionele profielfoto laten maken:

Een profielfoto kan je online profilering maken of breken. Een fotograaf weet precies wat hij moet doen om jou het beste tot je recht te laten komen op een profielfoto. Het is heel belangrijk dat je geen vervormingen krijgt in het gezicht en dat je een goede belichting hebt. Daarnaast moet de focus op jou liggen met een rustige achtergrond. Er word goed op je houding gelet want je wilt een open uitstraling. Ook je kin mag niet te hoog staan want dan kun je arrogant overkomen. En bij te lage stand juist weer onderdanig en onzeker. Een fotograaf kan je hier goed bij helpen, dus een professionele profielfoto laten maken is een goede investering.

2. Maak twee varianten foto’s:

Het is handig om twee variaties te hebben in je foto. Bijvoorbeeld voor de heren met en zonder stropdas en voor de dames met een colbert en één met een blouse en sjaaltje. Op die manier heb je altijd een foto formeel en informeel. Maar omdat ze uit dezelfde serie komen is er nog steeds herkenning op verschillende social media.


3. Wel of geen lach:

Uit een ander onderzoek in Amerika is gebleken dat mensen die op de foto staan met een lach aantrekkelijk worden gevonden. Deze lach moet niet te hard zijn en wel echt. Je hebt dan een betrouwbare uitstraling voor mensen die naar jou foto kijken. Mensen die serieus kijken worden interessant bevonden maar te serieus juist chagrijnig. Denk dus goed na over hoe jij wilt overkomen op de foto. Laat je gezicht in ieder geval goed zien.


4. Kleur of zwart/wit:

Of jij jou foto gaat gebruiken in kleur of zwart/wit is helemaal afhankelijk van wat je mooi vind. Denk hier goed van tevoren over na, want je moet de stijl wel doorvoeren in al je social media. Heb je nou een bedrijf, dan speelt ook de huisstijl nog mee van je website en je social media. Herkenning is van enorm belang voor een bedrijf en als je op elke site een andere foto gebruikt hebben mensen niet direct door dat het om hetzelfde bedrijf gaat. Hier moet je dus echt consistent in zijn.

Het enige wat belangrijker is dan een foto op social media is:

 • Meedoen
 • Inhoud van de boodschap
 • Interactie
 • Bekendheid
 • Regelmaat
 • Betrouwbaarheid

Deze laatste kun je dus wel vergroten met je foto.

Ik hoop je een klein beetje geholpen te hebben en binnenkort komen er nog meer nieuwe tips over dit onderwerp. Als er nog vragen zijn stel ze gerust hieronder bij de reactie’s. Dan kan ik daar in het volgende blogbericht ook meteen aandacht aan besteden.

Fijn weekend!

Inschrijven Nieuwsbrief